I takt med att skattesubventionerna för användning av fossila bränslen minskar blir det allt mer lönsamt att se över andra alternativ. Fossila bränslen är den största källan till utsläpp av växthusgaser. Enligt en proposition från 2008 är målet att fasa ut alla fossila bränslen fram till 2030 och att inga nettoutsläpp av växthusgaser ska ske i atmosfären år 2050. Ur klimat- och miljösynpunkt ger konvertering till bioolja en reducering av koldioxidutsläpp med upp till 95 %.
Dyrt elda fossilt – En statlig åtgärd för att minska användningen av fossila bränslen är en successiv minskning av skattereduktionen, som 2014 var 70 procent för såväl energi- som koldioxidskatt. Förra året reducerades koldioxidskatten till 40 procent och i år, 2016, har skattelättnaden sjunkit till 20 procent. I nästa steg bedöms skattereduktionen för fossilt bränsle försvinna helt, samtidigt som oljepriset, som legat på en historiskt låg nivå, är på väg upp.
Ett räkneexempel – För en tillverkande industri med en årsförbrukning på 600 m3 eldningsolja, med ett pris på 7 000 kr/m3 inklusive skatt, innebär den sänkta skattereduktionen en merkostnad på 578 000 kronor år 2015 och 963 000 kronor i år 2016, jämfört med 2014.
– Det slår hårt och betyder mycket för totalekonomin, säger Lars Åström, som förklarar att det vid sidan om miljöfördelarna även finns kraftiga ekonomiska incitament för konvertering till bioolja.
– Wibax har hållbarhetsbesked, vilket innebär att våra biooljor är helt befriade från skatt. Att investera i bioolja är jämförelsevis en relativt liten investering, jämfört med fasta biobränslen. Bioolja har dessutom lägre driftskostnader, säger Lars Åström.
Anpassade produkter – Wibax erbjuder flera olika typer av bioolja till värmeverk, massabruk och andra industrier, för inblandning och ersättning av fossila oljor i förbränningsanläggningar och andra tekniska applikationer samt sprängämnen. Biooljorna kommer från restprodukter från industrier över hela världen. All olja som köps in testas och analyseras noggrant. – Vi köper brett från industrier över hela världen och har stora kontaktytor. Vår organisation är stor, med inköpare som är duktiga på att hitta nya och stabila leverantörer, avslutar Lars Åström.