Sök

Wibax Magazine

moln

Gröna kemikalier ska driva omställningen

Mitt i den gröna omställningen, kanske i skymundan av de stora nyetablerade aktörerna, finns bolagen som gör förändringen möjlig.

Just nu söker kemikalieleverantören Wibax tillstånd för att kunna investera i produktion av ytterligare en produkt som ska säkra Sveriges vattenrening – och bidra till utvecklingen av både gruvnäring och batteriindustri.

Sedan mars 2023 producerar och säljer Wibax aluminiumsulfat i fast form. En efterfrågad produkt som de döpt till WiALG och som bland annat används till att rena dricksvatten.

Som en utveckling av detta arbete planeras för ytterligare en investering. I direkt anslutning till Wibax terminaler i Skelleftehamn hoppas de kunna bygga upp produktion av ännu en produkt som renar vatten – aluminiumklorid.

– Medan aluminiumsulfat används mycket inom processindustrin, är aluminiumklorid större när det kommer till rening av avloppsvatten. En investering i den här storleken skulle hjälpa Sverige att bli oberoende när det kommer till vattenrening, säger Jonas Wiklund, vd Wibax Group.

Investeringen ligger i miljardklassen och idag finns bara två tillverkare av liknande produkter i Sverige. Båda i södra Sverige. Fler industrier och fler människor – inte minst i norra Sverige – innebär ett större behov av vattenrening.

– Med en osäker omvärld måste vi se till att kunna försörja Sverige på ett säkert sätt även över tid. Vattenkvaliteten har länge varit en stor snackis, inte minst under OS. I Sverige har vi den pågående diskussionen om övergödning som bland annat orsakas av utsläpp från avloppsreningsverk och industrier, säger Jonas Wiklund.

Samtidigt manar han att investeringen skulle innebära ett grönt, lokalproducerat alternativ för industrin i norr.

– Produktionen som planeras i Skellefteå är elintensiv. Det innebär väsentliga skillnader att kunna producera detta här uppe med lokalproducerad vindkraft och betydligt kortare fraktväg. Med en osäker omvärld måste vi se till att kunna försörja Sverige på ett säkert sätt även över tid Jonas Wiklund, vd Wibax Group.