Wibax elektrifieringsresa fortsätter. Förutom tre fasta laddstationer på de egna depåerna i Skutskär, Härnösand och Hamina, är den mobila laddstationen WiCharge installerad hos Smurfit Kappa i Piteå.
- Målet är att ha fasta laddstationer på våra egna depåer samt ute hos våra större kunder, säger Magnus Sundström, logistikansvarig Wibax Group.
I slutet av januari gick Wibax ut med sina nya, offensiva miljömål – 100 procent fossilfri eldriven fordonsflotta som drivs av 100 procent egenproducerad el 2030.
Idag äger kemileverantören 65 tunga fordon, 50 i Sverige och 15 i Finland, och den första eldrivna lastbilen rullade ut på vägarna 2021. Faktum är att de då var de allra första i världen med en sådan tung, eldriven lastbil.
Ytterligare fyra fordon är beställda till 2024. Tre placeras i Sverige och en i Finland. Och så här kommer det fortsätta fram till 2030.
– För oss är det här det mest effektiva och hållbara sättet att bedriva vår transportverksamhet på. Och för att lyckas behövs inte bara bilar utan även laddningsstruktur, säger Magnus Sundström.
Därför installeras nu laddstationer på Wibax egna depåer i Skutskär, Härnösand samt Hamina i Finland. Från depåerna körs kemikalierna ut till de största kunderna. Att placera laddstationerna där det lassas och lossas är en medveten och effektiv strategi.
– Lassning och lossning tar ungefär 45-60 minuter. Då vi kommer kunna ladda under den tiden så slipper vi stanna på vägarna. Det här gör att vi får en högre produktivitet än med dieselbilar och vi kan också utforma laddstationerna efter den tid det tar att lassa och lossa, säger Magnus Sundström.
Diskussioner om att även installera den första fasta laddstationen ute hos kund förs just nu och planen är som sagt att dessa ska finnas ute hos alla större kunder.
– Det som krävs av våra kunder är att de dels har plats, dels kan bistå med elektricitet. Men de vi pratat med hittills är positivt inställda, säger Magnus Sundström.
Den mobila elbilsladdaren WiCharge finns nu installerad ute hos Smurfit Kappa i Piteå.
– Vi kommer att fortsätta att placera våra mobila laddare hos vissa kunder eller under en kortare projekttid. Det är visserligen lite dyrare men en väldigt flexibel lösning som möjliggör vår satsning mot 100 procent fossilfri eldriven fordonsflotta till 2030.